طرح های توسعه ای
طرحهای توسعهای و طرحهای موجود در راستای بهینه سازی، رفع گلوگاهها و افزایش ظرفیت واحدهای موجود
طرح ساخت و راه اندازی واحد جدید PDH/PP
با توجه به مزیتهای دسترسی به منابع عظیم خوراک پروپان در منطقه پارس جنوبی، روند حرکت واحدهای الفینی به سمت Cracker های گازی و پیشبینی افزایش تقاضا برای محصول پروپیلن در عرصه جهانی، مطالعات اولیه در خصوص مقایسه فنی و اقتصادی روشهای On-Purpose در تولید پروپیلن و با تمرکز بر امکانسنجی تأسیس ایجاد فاز سوم پتروشیمی جم شامل یک واحد تولید پروپیلن با استفاده از تکنولوژی دی هیدروژناسیون پروپان (PDH) و یک واحد جدید تولید پلیپروپیلن، با همکاری شرکت Nexant و صاحبان تکنولوژیهای فوق باهدف تولید محصولات باارزشتر و جلوگیری از خام فروشی محصولات توسط واحد مهندسی و طرحها صورت پذیرفت. پس از تکمیل گزارش امکانسنجی فوق و پیگیری قرارداد لیسانس طرح و مذاکرات با لایسنسور توسط واحد مدیریت مهندسی و طرحها، مراحل دیگر ازجمله اخذ مجوزهای لازم و بررسی تأمین منابع مالی پروژه توسط شرکت توسعه پلیمر کنگان در حال انجام است.
طرحهای موجود در راستای بهینهسازی، رفع گلوگاهها و افزایش ظرفیت واحدهای موجود
طرحهای افزایش ظرفیت واحدهای تولیدی موجود با هزینه تولید پایینتر محصولات در مقایسه با واحدهای جدید میتواند بهعنوان یکی از اهداف اصلی هر واحد تولیدی قرار گیرد. با توجه به اینکه اینگونه طرحها با حداقل هزینه خرید تجهیزات جدید و عمدتاً از طریق بهینهسازی شرایط عملیاتی و ارتقاء تعدادی از تجهیزات موجود صورت میپذیرد؛ لذا اجرای طرحهای افزایش ظرفیت و بهینهسازی منجر به افزایش تولید باصرفه جویی در هزینه خواهد شد. همچنین در برخی از موارد بهبود بخشیدن به کیفیت محصول و بهینهسازی آن، منجر به استقبال بیشتر در بین مصرفکنندگان و ایجاد ارزشافزوده بیشتر خواهد شد.
1 طرح افزایش ظرفیت واحد الفین
طرح افزایش ظرفیت واحد الفین در قالب 3 بخش در نظر گرفتهشده است: افزایش ظرفیت یک کوره به میزان 15% در واحد الفین، انجام مطالعات امکانسنجی و مطالعات پایه افزایش دریافت خوراک + C3 و انجام مطالعات جامع Revamp واحد الفین که بخش اول با انجام موفقیتآمیز تست ظرفیت در سال 97 پایانیافته است و در خصوص انجام مطالعات جامع افزایش ظرفیت، در حال انجام مذاکره و انعقاد تفاهمنامه رازداری بهمنظور تبادل اطلاعات با شرکتهای صاحب صلاحیت هستیم.
2 طرح افزایش ظرفیت واحد HDPE
با توجه به شرایط فعلی و عدم پاسخگویی صاحب لیسانس که منتج به عدم ارائه کاتالیست های مورد تأیید شرکت لایسنسور به شرکتهای پتروشیمی در ایران گردیده است، در راستای رفع گلوگاههای عملیاتی ناشی از جایگزینی کاتالیست های جدید و با نظر به در دسترس بودن خوراک اتیلن و ایجاد ارزشافزوده در صورت بهینهسازی فرآیند تولید، مذاکره با شرکت صاحبنام بینالمللی مرتبط و توانمند درزمینه افزایش ظرفیت واحدهای پلیمری در حال انجام است. از مزایای اجرای این طرح میتوان به افزایش میزان تولید پلیاتیلن سنگین متناسب با هر گرید، بهبود شرایط فرآیندی واحد و کاهش هزینههای جانبی، به سازی و نوسازی تجهیزات با توجه به ازای زمان مفید سرویسدهی و انعطاف در برنامهریزی جهت تولید، زمان سفارش گذاری و فروش محصول متناسب با راهبرد شرکت اشاره نمود.
3 پروژه بهبود کیفیت وکس واحد HDPE و ورقه سازی آن
وکس تولیدی واحد HDPE، در اصل پلیاتیلن با وزن مولکولی پایین است که در شرایط عملیاتی محلول در هگزان است و بهعنوان محصول جانبی پلیمریزاسیون دوغابی اتیلن با کاتالیست زیگلر- ناتا تولید میشود. بهمنظور حذف آب و ناخالصیهای موجود در وکس و بهبود کیفیت آن و انجام عمل ورقه سازی، در حال انجام مذاکره با شرکتهای فعال در زمینه فلیک سازی وکس و بازدید از برخی از شرکتها هستیم.
4 پروژه طراحی و ساخت واحد تصفیه پساب ناشی از کاستیک ضایعاتی واحد الفین
پساب ناشی از کاستیک ضایعاتی واحد الفین دارای آلودگی بالایی بوده و هزینههای مادی و زیستمحیطی بالایی را برای شرکت پتروشیمی جم در بردارد. با بررسیهای بهعملآمده در خصوص آخرین تکنولوژی مورداستفاده در دنیا، روش اکسیداسیون هوای مرطوب، بهترین و مؤثرترین روش در حال حاضر است. در حال حاضر بهمنظور انجام طراحی مفهومی و طراحی پایه در حال مذاکره با شرکتهای صاحب صلاحیت هستیم.
5 پروژه Smoke less کردن فلر و احداث تیپ فلر جدید
با توجه به آلودگیهای زیستمحیطی ناشی از بد سوزی سیستم فلرینگ مجتمع و بهمنظور صیانت از محیطزیست و در راستای رفع این معضل، اجرای پروژه Smoke less کردن فلر و احداث تیپ فلر جدید در اولویت قرارگرفته و اقداماتی ازجمله مکاتبه با شرکتهای صاحب صلاحیت، دریافت مستندات، بازدید از محلهای پیشنهادی احداث فلر و آمادهسازی فرمهای برگزاری مناقصه در حال انجام است.